Location

Calea Basarabiei nr 96B Loc. Huși, jud. Vaslui, România

Povestea noastră a fost scrisă în timp, cu răbdare și respect față de valoarea muncii, totul pentru a obține zilnic calitatea produselor livrate.

Contact

Calea Basarabiei nr 96B, Loc. Huși, Jud. Vaslui, România
+40 725 914.709
+40 735 876.570
office [at]enache-morarit.ro
header-overlay

enache-morarit-in-presa (1)

Agrointeligența (www.agrointel.ro), lider în informarea și susținerea fermierilor, a contactat mai mulți producători autohtoni de mălai pentru a le cere un punct de vedere referitor la opiniile președintelui unei asociații de consumatori, care a susținut public că mălaiul românesc nu este de calitate și a faptului că mai multe voci au ieșit în spațiul public pentru a critica mălaiul românesc, susținând că numai porumbul din import este de calitate și obținut din porumb sticlos, în timp ce producătorii români ar folosi porumb furajer.

La aceste opinii se adaugă și afirmațiile altor voci care susțin că „majoritatea mălaiului comercializat în România este produs din porumb furajer, cu calități nutriționale și energetice scăzute”.

Mălaiul este produs pe categorii de calitate, cel mai bun este mai scump.

Citat din interviul acordat pentru Agrointel, Emil Enache, administrator al Enache Morărit, a explicat diferențele dintre mălaiurile existente pe piață:

„Avem mălai de calitate, din porumb sticlos, nu din porumb menajer”

„Sunt mălaiuri și mălaiuri pe piață. Cel pe care o să-l găsiți la prețuri foarte mici, care are un randament de fabricație mare, este de o calitate mai îndoielnică și se face din porumb furajer, e adevărat. Mălaiul care este de calitate, este mai scump. Porumbul sticlos este cel care are valoare nutrițională mai mare, are cantitate de amidon mai mică față de porumbul furajer. Porumbul sticlos eu îl plătesc în general mai bine pentru că este în general de calitate. Și la sămânță este mai scump porumbul sticlos”, a explicat producătorul Emil Enache. Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

 

Acesta a precizat că are de mulți ani colaborări solide cu furnizorii de sămânță de porumb specializat, iar acest lucru se poate dovedi la orice oră.

Mălaiul produs de noi ajunge pe piață, dar eu n-am capacități foarte mari să acopăr toată România. Peste tot ceea ce înseamnă Moldova, Muntenia, suntem prezenți, plus pe piețele externe Spania, Marea Britanie, dar la export proporția e mică. Să spunem că 15% merge la extern și 85% la intern. Materia primă, porumbul, provine de la fermieri români, exceptând ce produc eu, dar nu am capacitatea să produc cât am necesar. Pe de altă parte, am colaboratori cu care lucrez de circa 10-15 ani și ei și eu le livrez sămânța, ei îmi livrează producția. Când cumpăr, întotdeauna plătesc un preț mai bun față de porumbul furajer.

Leave a Comment

Articole recente

mamaliga-1

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci mămăligă – Este singurul aliment din lume care face asta

Mămăliga este un fel de mâncare originar din nordul Italiei şi, deşi este considerată un tip de mâncare rural, es
Citește mai mult
faina-de-sorg

Beneficiile Făinii de Sorg

Sorgul. Gustos și fără Gluten Sorgul este a cincea cea mai cultivată cereală din lume, după grâu, orez, porumb ș
Citește mai mult
gris-din-porumb-alb-blog (1)

Grișul din porumb alb – Beneficii

Pentru persoanele cu intoleranță sau sensibilitate la gluten, este o alternativă perfectă pentru a înlocui grișul
Citește mai mult